Η Κεντροαριστερά πάει… συνέδριο

Συνεδριάσεις, συνδιασκέψεις και συνέδρια περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα το πολιτικό ημερολόγιο των κομμάτων και των κινήσεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τα σχήματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και ΕΔΕΜ) οι εσωτερικές διαδικασίες που ξεκινούν εντάσσονται στο πλαίσιο της οργανωτικής και πολιτικής προεργασίας εν όψει του συντακτικού συνεδρίου του κοινού εγχειρήματος, το οποίο έχει αποφασιστεί για τα τέλη Ιουνίου με κύριο στόχο τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων του ομοσπονδιακού φορέα.

Το ΠΑΣΟΚ, βασικός εταίρος και κορμός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει ήδη αρχίσει τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις, με σκοπό τη διεξαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων κομματικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα.

Στην πλειονότητα αυτών βασική ομιλήτρια είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία δίνoντας το στίγμα της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφέρεται στην ανάγκη ενότητας των κεντροαριστερών δυνάμεων και επανάκτησης των δεσμών με τη βάση της παράταξης.

Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η ίδια, για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού φορέα θα είναι η κοινωνία κυρίαρχη, καθώς το 50% των συνέδρων θα είναι αιρετοί εκπρόσωποι σε διάφορες συλλογικότητες. «Ανοίγουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους πολίτες.

Βάζουμε τέλος στους μονολόγους των πολιτικών και των στελεχών. Είναι η ώρα να ακούσουμε τους εκπροσώπους των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου να καταθέτουν τις απόψεις τους, συνδιαμορφώνοντας την πρότασή μας», είχε τονίσει στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κρήτη.

Η κ. Γεννηματά στις αρχές του μήνα μίλησε σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στη Ρόδο. Για το Σάββατο έχει συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης του συνεδρίου, με την προσοχή της ηγεσίας να εστιάζεται στην απόκρουση των διαφωνιών που έχουν εκφραστεί από διάφορες κομματικές πτέρυγες αναφορικά με τους οργανωτικούς και πολιτικούς του στόχους.

Στους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη για το προσεχές δίμηνο -εκτός των αμιγώς πολιτικών παρεμβάσεων- είναι η πραγματοποίηση θεματικών εκδηλώσεων αντίστοιχων με αυτές που διεξήχθησαν για τις πολιτικές για τη νέα γενιά και την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στο λεγόμενο «Σχέδιο Ελλάδα» για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Σε φάση εγρήγορσης και εσωκομματικών ζυμώσεων έχει θέσει τον μηχανισμό της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα απαιτείται να σταματήσει ο κατακερματισμός του χώρου, να υπάρξει ανανέωση προσώπων και ιδεών αλλά και να γίνουν υπερβάσεις.

Εκ μέρους του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς έχει ζητηθεί η υιοθέτηση ενός νέου εμβλήματος για τον ενιαίο φορέα, πρόταση με την οποία έχουν σοβαρές ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΔΗΣΟ, ενώ αντιθέτως στηρίζουν οι Κινήσεις Πολιτών. Πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεδριάσει σίγουρα μία φορά η Κεντρική Επιτροπή και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΙΔΗΣΟ

Για τις 2-4 Ιουνίου έχει οριστεί η 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Μιλώντας σε συνάντηση εργασίας στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, ο κ. Παπανδρέου είχε επισημάνει: «Είναι η ώρα να αποφασίσουμε το επόμενο βήμα.

Να οργανώσουμε μια εθνική συνδιάσκεψη όπου θα συναποφασίσουμε το προγραμματικό πλαίσιο και θα εκλέξουμε τα αντιπροσωπευτικά μας όργανα. Nα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για μια συνδιάσκεψη βάσης, χωρίς αποκλεισμούς, μακριά από λειτουργίες προσωπικών μηχανισμών και συσχετισμών».

Οπως διευκρίνισε, η 3η συνδιάσκεψη οριοθετεί μια «νέα σελίδα» στην ιστορία του ΚΙΔΗΣΟ, αφού θα προετοιμάσει το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με το οποίο θα επισφραγιστεί η συνεργασία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τη Φ. Γεννηματά τον περασμένο Ιανουάριο.

Τη 2η πανελλαδική συνδιάσκεψή τους με τίτλο «Ολοι μαζί για τον νέο ενιαίο φορέα» πραγματοποιούν το Σάββατο 6 Μαΐου οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Οπως αποτυπώνεται στο βασικό σύνθημα της συνδιάσκεψης, οι Κινήσεις επιμένουν να απευθύνουν ενωτικά καλέσματα προς όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου (και προς όσες βρίσκονται εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως το Ποτάμι και η Ωρα Αποφάσεων) με ζητούμενο τη συμπόρευσή τους.

Στις 7 του ίδιου μήνα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η ολομέλεια της ΕΔΕΜ (Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) που αποτελεί την πέμπτη και πιο πρόσφατα ενταχθείσα συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Advertisements