Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα δεν μπορεί να σωθεί από ένα κόμμα

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια ξεκάθαρη πρόταση λογικής και εκσυγχρονισμού και μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε μια μεταρρυθμιστική πρόταση» τόνισε σε ομιλία του στη Ρόδο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ακόμα ότι απαιτείται αλλαγή του συστήματος εξουσίας.

Ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε έντονα την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε χρόνος και χρήμα για την αξιολόγηση, η οποία -όπως είπε- θα μπορούσε να έχει κλείσει εδώ και αρκετούς μήνες. Υποστήριξε πως το γεγονός ότι δεν έκλεισε έγκαιρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση, να μειωθεί η εισροή καταθέσεων, να εκτιναχθούν τα «κόκκινα» δάνεια και να μειωθούν οι λιανικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «η αξιολόγηση καθυστέρησε να κλείσει για να ικανοποιηθεί το κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης προέβλεψε ότι οι εκλογές απομακρύνονται ως σενάριο και πιθανόν να επανέλθουν στη σκέψη της κυβέρνησης το 2018.

Πρόσθεσε ότι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα της Ευρώπης που παραμένει σε καθεστώς μνημονίου με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, μετανάστευσης και έλλειψης αισιοδοξίας. Όπως είπε, «η απάντηση είναι ότι στις άλλες χώρες υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ενώ αντίθετα σε εμάς εμφύλιος». Συμπλήρωσε πως βασική επίσης αιτία είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις αποδείχτηκαν ανίκανες να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους συνδικαλιστές για τη συνεχιζόμενη κατάσταση.

«Η χώρα δεν μπορεί να σωθεί από ένα κόμμα» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι εάν δεν παρθούν αποφάσεις τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Ανέφερε επίσης ότι σύντομα πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση η δημιουργία Ευρώπης δύο ταχυτήτων, και για τον λόγο χρειάζεται να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα. Όπως μάλιστα είπε, η μάχη αυτή θα είναι τέτοιας σπουδαιότητας όπως η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και της προσπάθειας του Κώστα Σημίτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Advertisements