Η Ώρα Αποφάσεων προς Χ. Τρικούπη για τα «κόκκινα δάνεια»

ora apofaseon kokkina daneia

Σφοδρή κριτική στην πρόταση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξη» για τα κόκκινα δάνεια, από την «Ώρα Αποφάσεων», των Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη, σε μια προσπάθεια να κάνει διακριτό το διαφορετικό πολιτικό της στίγμα, στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της από πρωτοβουλία σε πολιτική κίνηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, και εκτιμάται ότι δίνει συνέχεια στις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν με την σκληρή ανακοίνωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στη πρόταση των «3» για την δημιουργία ενός νέου φορέα, με ηγεσία εκλεγμένη από τη βάση, που θα στεγάσει τις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου, η πρόταση για σύσταση Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της λύσης που παρουσιάστηκε από την κυρία Φώφη Γεννηματά, «συνιστά την επιβλαβή εκδοχή του κρατικοδίαιτου συντηρητισμού για την κοινωνία και την οικονομία καθώς αποτελεί μέρος των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τον ελληνικό λαό στα μνημόνια.»

«Η κρατικοποίηση των κόκκινων δανείων, που ουσιαστικά προτάθηκε δημοσίως μέσα από τη σύσταση κρατικού Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, πέρα από εντελώς ανέφικτη και μη ρεαλιστική, γυρίζει τη χώρα σε πρακτικές της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Αυξάνει το δημόσιο χρέος, μεταφέροντας το πρόβλημα των ανήθικων επιχειρηματιών και τραπεζιτών του παρασιτισμού, αλλά και των συστηματικών μπαταχτσήδων, στις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των δυσβάσταχτα φορολογουμένων πολιτών και των υγιών επιχειρήσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση

Η «Ώρα Αποφάσεων» επαναλαμβάνει το πλαίσιο της λύσης που παρουσίασε στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στηρίζεται στην αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας (Ισλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία) και στην θέση ότι καμία λύση δεν μπορεί να οδηγεί τα βάρη των κόκκινων δανείων στις πλάτες των φορολογουμένων, οδηγώντας σε επιπλέον φόρους για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, αλλά και τους συνεπείς επιχειρηματίες.

Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, η πρόταση βασίζεται στην εκδήλωση της πρόθεσης του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου με μικρότερα ποσά που συνδέονται με την παρούσα χαμηλή εμπορική αξία του ακινήτου και στο τέλος μιας περιόδου θα ανταμείβεται με μερική απομείωση του δανείου και στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες

-Ρεαλιστική εκτίμηση της σημερινής αξίας του ακινήτου του δανείου (υπέγγυου ή προσημειωμένου). Για παράδειγμα εάν η αξία του ακινήτου που αγοράστηκε με δάνειο ήταν 150.000 € και τώρα είναι 80.000 €, το ποσό που θα ρυθμιστεί θα έχει ως βάση την σημερινή αξία των 80.000 €.

-Ρεαλιστική εκτίμηση του μηνιαίου ποσού που ο οφειλέτης μπορεί να διαθέσει σήμερα ως δόση αποπληρωμής του παραπάνω ποσού, δηλαδή της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου.

– Άτοκο πάγωμα της διαφοράς μεταξύ της εκτιμηθείσης σημερινής αξίας και του ποσού του δανείου για μια 10ετία.

– Επανεκτίμηση στο τέλος της 10ετίας – ή οποτεδήποτε συντρέξουν ουσιώδεις μεταβολές της αξίας του ακινήτου σε συνδυασμό πάντα με τη δυνατότητα του δανειολήπτη για το ύψος της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής.

Οι λύσεις αυτές, όπως τονίζεται, έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

tanea.gr

Advertisements