Το  ΠΟΤΑΜΙ στη Ρώμη

potami romi.JPG

Όχι δε μιλάμε για τον Τίβερη, αλλά για το ελληνικό ΠΟΤΑΜΙ – το ευρωπαϊκό ΠΟΤΑΜΙ, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στην, αιώνια πόλη,τη Ρώμη.

Ο ίδιος ο επικεφαλής, Σταύρος Θεοδωράκης, ο μόνος πολιτικός αρχηγός από την Ελλάδα που συμμετείχε στη συγκέντρωση και συνοδευόταν από τον Ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο και την υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου, μίλησε στο πλήθος υπέρ της Ευρώπης λέγοντας τα εξής:

«Έρχομαι από την Αθήνα για να σας πω ότι δεν έχει μόνο λαϊκιστές και συντηρητικούς η χώρα μου. Έχει και φανατικούς ευρωπαϊστές. Παραφράζοντας τους Έλληνες ποιητές θα σας έλεγα ότι πρέπει να κλείσουμε το δρόμο στους φασίστες και τους αριστεριστές αντιευρωπαϊστές, στους λαϊκιστές. Αν δεν τα καταφέρουμε θα είναι δική μας η ευθύνη. Μπορούμε να νικήσουμε και να κάνουμε την Ευρώπη που θέλουμε χωρίς παραχωρήσεις στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς.  Όχι μόνο αυτούς που φαίνονται αλλά και αυτούς που κρύβονται. Φιλιά και θα πετύχουμε! »

    Εκεί είχε συναντήσεις με τον Τζιάνι Πιτέλα, τον Γκι Φερχόφσταντ, τον έμπειρο πολιτικό Ρομάνο Πρόντι ,που εξέφρασε αισιοδοξία, ότι η Ευρώπη, παρόλες τις διαφωνίες θα συνεχίσει να υπάρχει σε πείσμα των λαϊκιστών, αντιευρωπαϊστών και  ακροδεξιών κινημάτων.

   Ακόμη, ο Επικεφαλής και ο Κύρκος, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση TOGETHER που διοργάνωσε η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συναντήθηκαν ακόμη και με την Ντέμπορα  Σερακιάνη, αναπληρώτρια  Γραμματέα του Δημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας, η οποία εκτίμησε ότι ο Ματέο Ρέντσι θα επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος.

   Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνομιλία των Θεοδωράκη και Κύρκου με τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι καθώς ο έμπειρος πολιτικός κατέθεσε απόψεις και σκέψεις χρήσιμες για την Ευρωπαική Ένωση.

Σπύρος Κίτσιος, Μέλος ΜΕΣΥΑ

 

Advertisements