Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχουν πέντε σενάρια, αλλά τρία για το μέλλον της Ευρώπης

 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Δεν υπάρχουν πέντε σενάρια, αλλά τρία για το μέλλον της Ευρώπης, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης. Πρώτον, να επικρατήσει η εσωστρέφεια και το κλείσιμο στα εθνικά σύνορα, που σημαίνει καταστροφή. Δεύτερον, να «κάνουν παιχνίδι» μόνον αυτοί «που μπορούν», δηλαδή οι ισχυροί, που είναι επίσης καταστροφικό και γιατί δεν μπορούν μόνοι τους και γιατί δεν θα το ανεχτούν οι λαοί και τρίτον, να προχωρήσουν για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση όχι μόνον «όσοι μπορούν», αλλά «όσοι θέλουν» και έχουν την πολιτική βούληση. Η μόνη επιλογή, όπως λέει, που δίνει προοπτική.

Ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι θα επικρατήσει το τρίτο σενάριο, της πολιτικής ενοποίησης και επιβίωσης της ΕΕ και τονίζει ότι χωρίς την «αλληλεγγύη» και την «αμοιβαιοποίηση» των αδυναμιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης. Φέρνει παραδείγματα: Η Ιταλία, μια μεγάλη χώρα, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τα οικονομικά και τραπεζικά της θέματα, αλλά ούτε και το προσφυγικό. Η Γερμανία επίσης δεν μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της μόνη, απέναντι στις ασιατικές χώρες και έχοντας σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Η Ισπανία έχει διαρθρωτικό πρόβλημα ανεργίας, που δεν κατεβαίνει από το 20%.

Προς το παρόν πάντως, δεν διαφαίνεται πολιτική βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως δείχνει η στάση των χωρών του Βίζεγκραντ στο προσφυγικό. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Πολωνία, επισημαίνει ότι πλειοδοτεί στον αντιρωσικό πολιτικό λόγο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα ρωσοφοβικά αισθήματα των μικρότερων της περιοχής και να ηγηθεί ως περιφερειακή δύναμη, αδιαφορώντας για την εξεύρεση μιας συναινετικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει ισχυρά «παρών» σε όλες τις εξελίξεις και να πρωτοστατήσει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, τόσο για την αποκλιμάκωση των αμυντικών της δαπανών, όσο και για την ασφάλεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Advertisements