Kλείστε την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή

Γιώργος Δημακόπουλος

Πού κολλήσαμε πάλι; Τα Συριζανέλ έχουν αποφασίσει το ΝΑΙ σε όλα, ο κ. Τσίπρας ζητά να προχωρήσει ως το τέλος η 2η αξιολόγηση (μήπως να μας έλεγε γιατί το άργησε ένα χρόνο; αφού!), αλλά κολλήσαμε στη Σκάρλετ Γιόχανσον, τον κ. Τσακαλώτο και στα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών». Έτσι ο κ. Τσίπρας όσο προσδοκά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει χρόνο να αρθρογραφεί ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε όχι για Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά των πολλαπλών επιλογών».

Μπορεί να μη θέλει να θυμάται ότι τον Ιούλιο έχουμε να πληρώσουμε χρέος 7,4 δισ. ευρώ (6,6 δισ. για την πληρωμή χρεολυσίων και 0,8 δισ. για την πληρωμή τόκων) και ότι όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει τα λαλάκια δεν έρχονται. Για την είσοδό μας στο QE ας μην το συζητήσουμε και στενοχωριόμαστε, «μα η QE τελειώνει στο τέλος της χρονιάς» μας θυμίζει και ο Γεν Βάιντμαν, ίσως να προλάβουμε τίποτα ψίχουλα «των πολλαπλών επιλογών». Και η αξιωματική αντιπολίτευση «υπεύθυνα» λαϊκίζει ότι «Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα» και ζητά εκ νέου εκλογές. (Αλήθεια, πόσα λεφτά βρέχει;)

Η ΝΔ ζητά εκλογές μεν, αλλά δεν καταθέτει πρόταση μομφής μην τυχόν πάμε σε εκλογές! Και οι Συριζανέλ και η ΝΔ δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα, πού θα βρούμε τα λεφτά για να πληρώσουμε τις λήξεις χρέους του Ιουλίου. Αν πάμε σε εκλογές, όπως ζητά η ΝΔ, οι ημερομηνίες με βάση και την απαραίτητη συνταγματική ακολουθία δεν βγαίνουν. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη έτοιμη γραμμένη μια συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να παίζει τσαλιμάκια, επίσης οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν. Ο κ. Χουλιαράκης πριν 1 μήνα έλεγε «καλύτερα τώρα μια χειρότερη λύση παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες». Σχέδιο για δραχμή ή δημοψήφισμα, όπως μηρυκάζουν ευφάνταστοι γάτοι Ιμαλαΐων, δεν παίζει. Ο Τσίπρας εξουσιομανής και αριβίστας είναι, βλάκας δεν είναι. Δεν αντέχει και τα ελικόπτερα! Κάπου παράπεσαν και από τον Σώρρα τα 600 δις, κλάψ’ τα!

Οπότε αναγκαστικά κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αργά ή αργότερα, θα πάει στη Βουλή να περάσει τη συμφωνία. Αν έχει μετρήσει και γνωρίζει ότι της λείπουν κάποιοι από τους 153, θα ζητήσει υπερψήφιση από διευρυμένη πλειοψηφία 180. Αν όμως ξέρει ότι τη στηρίζουν όλοι οι δικοί της θα πάει με 151. Και μέχρι τότε στελέχη της θα διαρρέουν περί ανάγκης για 180. Κάπως έτσι αποδεικνύεται και στην πράξη πόσο ελαφρόμυαλο ήταν το αίτημα του κ. Βενιζέλου για 180 στο μνημόνιο 1. Που βεβαίως δεν ζήτησε στο μνημόνιο 2! Και εννοείται αρνείται και τώρα. Ό,τι να ’ναι. Το βασικό στο Πασόκ είναι να είσαι συνεπής στις προτάσεις σου, τι όχι; Αν είχε εισακουστεί τότε, θα το κλαίγαμε με χαρτιά υγείας τυπωμένα «με δραχμή αμέσως καλύτερα»! Μόνο η κ. Μπακογιάννη είχε υπερψηφίσει το μνημόνιο 1 και ο «αρχιτέκτονας του αντί-μνημονίου» κ. Σαμαράς τη διέγραψε. Ο κ. Μητσοτάκης, υποτίθεται, θα υπερψήφιζε και αυτός, όπως διέδιδε ο ίδιος τότε, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας μέτρησε το δικό του μέλλον και κρύφτηκε στην ασφάλεια του όχι σε όλα. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι αεριτζήδες που από τη μία λένε «Έχει δίκιο ο Σκουρλέτης για την ψήφιση των μέτρων από ευρεία πλειοψηφία» και από την άλλη αυτοακυρώνονται πως «Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, το έχω εξηγήσει και στον πρωθυπουργό και στον κ. Μητσοτάκη». Έλπιζα, μάταια, πως στην κρισιμότητα των στιγμών ακόμη και η γραφικότητα έχει τα όριά της. Άλλωστε με «αντίμετρα» μερικά υπουργεία, βεβαίως και τα ψηφίζει.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Athens Voice

*Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι στέλεχος στο Ποτάμι

 

Advertisements